top of page

Grasshopper'la Parametrik Modelleme

07 May Paz

|

TSMD

6 -7 Mayıs 2023

Grasshopper'la Parametrik Modelleme
Grasshopper'la Parametrik Modelleme

Saat ve Yer

07 May 2023 13:00 – 16:00

TSMD, Eskişehir Yolu 7. Km No:164 Kentpark AVM Arka Cephesi, PK:, Mustafa Kemal, 06520 Çankaya/Ankara, Türkiye

Etkinlik Hakkında

Günümüzde mimari ve tasarım alanda geliştirilen teknolojilerin başında gelen parametrik tasarım (hesaplamalı tasarım), ülkemizde birçok alanda innovatif çözümleri üretebileceğimiz araçları barındırıyor. Parametrik tasarım görsel olarak kolaylıkla anlaşılabilecek linear ilişki ağlarının kurulmasıyla geliştirilen kodlardan oluşuyor. Bu çalıştayda Rhinoceros ve Grasshopper eklentisiyle parametrik tasarım araçları geliştirmeyi ve farklı tasarım problemlerini varyasyonlar üzerinden çözümlemeyi öğreneceğiz.

DÜZENLEYEN KURUM TSMD Akademi

EĞİTMEN Sabri Gökmen

EĞİTMEN HAKKINDA Dr. Sabri Gökmen, mimarlık lisans derecesini ODTÜ’de tamamladıktan sonra Fulbright bursuyla ABD’nin Georgia Institute of Technology Üniversitesi’nde yükesk lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. Yüksek lisans eğitimi süresince hesaplamalı tasarım, yapı bilgi modellemesi (BIM) ve dijital fabrikasyon alanlarında araştırma ve çeşitli uluslarası projelerde yer aldı. Doktora araştırması 18. Yüzyılda Johann Goethe’nin geliştirdiği doğa felsefesi üzerine olan teorik yazıların hesaplamalı araçlarla doğal ve mimari morfoloji alanlarına aktarılmasını sunmaktadır. Güncel araştırma alanı kültürel mirasın hesaplamalı tasarım araçlarıyla incelenmesi üzerinedir. 2019 yılında parametrik araçlar kullanarak Anadolu Selçuklu dönemine ait mukarnas’ların incelenmesi için geliştirdiği proje Tübitak tarafından desteklenmiştir. Akademik araştırmalarının yanı sıra, New York, Atlanta, Paris ve İsviçre'de sergilenen çok sayıda kamusal sanat projesi ve enstalasyon projesinde yer almıştır. 2015 yılında New York’taki University of Rochester kampüsünde algoritmalarla geliştirilen deneysel bir sanat projesi olan "Calyx"in yapımı için uluslararası açılan yarışmayı kazanmıştır. 2017'den beri, teknoloji ve tasarımı birleştiren konuları sanatçı, mimar ve tasarımcılarla paylaştığı bir YouTube kanalı (Parametric Online) üzerinde çalışmaktadır. Halen Kadir Has Üniversitesi, İstanbul, Mimarlık Bölümü'nde Yardımcı Doçent ve Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır.

EĞİTİMİN TÜRÜ Yüz Yüze Eğitim

TARİH / SAAT 6 - 7 Mayıs 2023 / 13:00 - 16:00

EĞİTİMİN SÜRESİ 2 Gün / 60 Dakika x 3 ders x 2 gün Ders içerikleri canlı olarak aktarılacak ve kodlar katılımcılarla paylaşılıp uygulama yaptırılacaktır.

EĞİTİMİN AMACI Planlanan programın amacı tasarımcıların günlük çalışmalarında karşılaştıkları problemlere varyasyon üretimi ve kodlama üzerinden hızlı çözümler üretebilecek parametrik araçların geliştirilmesi modelleme altyapısının kazandırılmasıdır.

EĞİTİMİN İÇERİĞİ Rhinoceros 7 programının Grasshopper eklentisi üzerinden parametrik modelleme egzersizleri ve örnekler gösterilecektir. Egzersizler parametrik form, yüzey modelleme yöntemleri, geometrik panelleme, veri kontrol yöntemleri, varyasyon ve model üretimini içerecektir.

EĞİTİMİN SONUNDA KAZANILACAK YETENEKLER Katılımcı, eğitimi tamamladığında Grasshopper aracını başlangıç/orta seviyesinden öğrenmiş ve çevrimiçi kaynaklardan farklı kodları okuyabileceği bir seviyeye gelecektir. Ayrıca parametrik tasarımın temel kavramlarını ve yöntemlerini öğrenmenin yanında, farklı tasarım problemleri için basit parametrik çözümleme geliştirebilecek altyapıya sahip olacaktır.

KATILIMCILARIN SAĞLAYACAĞI MATERYALLER Rhinoceros 7 yüklü bir laptop ve mouse

EĞİTİMCİNİN SAĞLAYACAĞI MATERYALLER Çevrimiçi eğitim videoları, seminer / sunum ve Grasshopper kodları

KİMLER KATILABİLİR Tüm yaratıcı disiplinler, mimarlar, iç mimarlar, endüstri ürünleri tasarımcıları, grafik tasarımcılar, web / ux tasarımcıları

KONTENJAN 30 Kişi

Eğitime en az 15 kişi, en fazla 30 kişi alınmaktadır.

Başvuru sayısının minimum kontenjandan az olması halinde eğitim gerçekleştirilmeyecektir. Bu durumda başvuru sahipleri bilgilendirilecektir.

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page