top of page

21 May Paz

|

TSMD

Bina Biyografileri: Venedik Bienali Pavyonları

20 - 21 Mayıs 2023

Bina Biyografileri: Venedik Bienali Pavyonları
Bina Biyografileri: Venedik Bienali Pavyonları

Saat ve Yer

21 May 2023 13:00 – 17:20

TSMD, Eskişehir Yolu 7. Km No:164 Kentpark AVM Arka Cephesi, PK:, Mustafa Kemal, 06520 Çankaya/Ankara, Türkiye

Etkinlik Hakkında

İlk olarak tarihsel araştırmalarda kullanılmış 'bina biyografisi', tıpkı bir ailenin, sosyal grubun ya da kurumun incelenmesi gibi, binaları da var oldukları dönemlerin sosyal ve maddi koşullarına dair bilgi sunabilen vakalar olarak ele alan yorumsal bir yöntemdir. Bilginin elde edilmesinde binaların hayata gelişi, kullanımı, terkedilmesi, dönüştürülmesi ya da yıkımı süreçlerindeki insan eylemlerini tarihten alıntılayan belgeler, fotografik ya da videografik kayıtlar kadar binaların kendileri de  bir yaşam döngüsünün içinde varolan bedenler olarak okunabilir ve yorumlanabilir.

En eski ve köklü iki-yılda-bir sanat etkinliği olan Venedik Bienali, sürekliliği ve sunduğu deneysel ortam bağlamında çağdaş sanat ve mimarlık için her yıl yeni sergi biçimlerinin üretildiği önemli bir araştırma alanıdır. Yüz yaşını aşmış Venedik Bienali için sergiler kadar kısa ömürlü sergileri ağırlayan, kimi zaman bir dekor olarak kendini sessize alıp kimi zaman sergiyle birlikte başka bir bedene bürünen ülke pavyonları da kendi biricik yaşam döngüleri ve sosyal yaşantıları anlamında araştırmaya değerdir.

DÜZENLEYEN KURUM TSMD Akademi

EĞİTMEN Beril Kapusuz Balcı

EĞİTMEN HAKKINDA Lisans eğitimini 2009 yılında Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde; aynı yıl başladığı yüksek lisans eğitimini, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Mimari Tasarım Programı’nda mimari tasarım ve temsil biçimleri ilişkilerini konu alan teziyle 2012 yılında tamamlamıştır. 2016-2018 yılları arasında Venedik Bienali’nin Çağdaş Sanat Tarihsel Arşivleri’nde gerçekleştirdiği arşiv araştırmalarından temellenen ‘Venedik Bienali’nde Sanat-Mimarlık Eşlemesi ve Mekansal Pratik Olarak Ambiente’ başlıklı doktora tezi ile Eylül 2018’de doktora derecesini almıştır.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümünde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmakta ve mimari tasarım, mimari fotoğraf ile mimarlık ve görsel sanatlar birlikteliğinde sergi tarihleri konularında dersler vermekte olan B. Beril Kapusuz Balcı, Venedik IUAV Üniversitesi Mimarlık ve Sanatlar Bölümü’nde 1970’lerde fotografinin mimarlık eğitimindeki olanakları üzerine gerçekleştirdiği doktora sonrası araştırmalarını 2022 yılında tamamlamıştır. Mekân, kültür ve bellek ilişkileri çerçevesinde görsel araştırma, mekân ve hikaye anlatımı, mimarlık fotoğrafı tarihi ve kuramı üzerine sürdürmekte olduğu akademik araştırmaları, disiplinlerarası bir zeminde mimarlık sergileri ve yayın tarihlerine odaklanmaktadır. Türkiye'de modern mimarlık mirasının belgelenmesi ve yeniden değerlendirilmesine ilişkin görsel araştırmaları çerçevesinde ürettiği fotoğraf işleri çeşitli monografik kitaplarda yayınlanmış, ulusal ve uluslararası sergilerde yer almıştır.

EĞİTİMİN TÜRÜ Yüz Yüze Seminer

TARİH / SAAT 20 - 21 Mayıs 2023

20 Mayıs Cumartesi

  • 13.00 - 13.40 _ 1. bölüm
  • 14.00 - 14.40 _ 2. bölüm
  • kahve molası
  • 15.40 - 16.20 _ 3. bölüm
  • 16.40 - 17.20 _ 4. bölüm

21 Mayıs Pazar

  • 13.00 - 13.40 _ 5. bölüm
  • 14.00 - 14.40 _ 6. bölüm
  • kahve molası
  • 15.40 - 16.20 _ 7. bölüm
  • 16.40 - 17.20 _ 8. bölüm

EĞİTİMİN SÜRESİ 2 gün / (40 dakika x 4 ders)

EĞİTİMİN AMACI Planlanan seminerin amacı, ilgili katılımcıların Venedik Bienali tarihine, Bienal'in mimarisi perspekifinden bir tanışıklık kazanmaları; yapılı çevreye dair, odağına 'mimari bedenleri' ve binaların 'sosyal yaşantılarını' alan bir bakış açısı getirmelerine olanak sağlamak olacaktır.

EĞİTİMİN İÇERİĞİ Venedik Bienali'nin kuruluşu; Bienal-Venedik ilişkisi ve Bahçeler (Giardini); 20. yüzyılda Ulusal temsiliyet ve Ülke Pavyonlarının inşası ve komşuluk;  Kısa pavyon biyografileri

EĞİTİMİN SONUNDA KAZANILACAK YETENEKLER Seminerin sonunda, katılımcılar Venedik Bienali'nin mimarlık mirası olarak ülke pavyonlarının yaşam öykülerine  dair bilgi sahibi olacak; özellikle öğrenciler ve araştırmacılar yapılı çevre araştırmaları için maddi kültürü odağına alan yöntemsel bir kazanım elde edeceklerdir.

KATILIMCILARIN SAĞLAYACAĞI MATERYALLER Arama motoru kullanılabilecek bir cihaz

EĞİTİMCİNİN SAĞLAYACAĞI MATERYALLER Seminer güncesi

KİMLER KATILABİLİR Bina hikayelerine ve sergi tarihlerine ilgi duyan öğrenciler ve araştırmacılar, çevre yaratımını odağına alan mesleklerden kişiler

KONTENJAN 25 Kişi

Eğitime en az 15 kişi, en fazla 25 kişi alınmaktadır.

Başvuru sayısının minimum kontenjandan az olması halinde eğitim gerçekleştirilmeyecektir. Bu durumda başvuru sahipleri bilgilendirilecektir.

Bu Etkinliği Paylaş

bottom of page